Wratten behandeling

Doel van de behandeling
Het doel van de behandeling is om door een behandeling met stikstof, wratten te verwijderen.

Wanneer wordt dit onderzoek niet gedaan

Bij jonge, wilsonbekwame kinderen die geen last hebben van de wratten. Het behandelen van een wrat is geen medische noodzaak en kan een erg pijnlijke behandeling zijn. Dit kan voor jonge kinderen een erg traumatische ervaring zijn.

Voetwratten bij volwassenen worden eerst gezien door een huisarts en niet standaard aangestipt.

Wie verricht de behandeling?

De behandeling wordt verricht door de doktersassistente.

Voorbereiding
Wratten hoeven alleen behandeld te worden als u er veel last van heeft. De helft van de wratten verdwijnen vanzelf binnen 1 jaar. Als u last heeft van de wratten, bijvoorbeeld omdat ze irriteren of pijnlijk zijn, dan kan de wrat aangestipt worden. Een behandeling bij de huisarts laat de wratten lang niet altijd verdwijnen.
Probeer de dagen voor de behandeling zo veel mogelijk eelt/huid van de wrat te verwijderen met een eeltvijl of puimsteen.

Hoe gaat de behandeling?
De wrat wordt aangestipt met stikstof. Dit wordt gedaan door een wattenstaafje in een vat met stikstof te dopen en hierna dit wattenstaafje op de wrat te leggen. Stikstof bevriest de wrat waardoor de wrat kan afsterven. Dit geeft een brandend gevoel en dit kan pijnlijk zijn.

Resultaten
Na het aanstippen van de wrat kan er een blaar ontstaan. Het is belangrijk om deze heel te laten, dus niet door te prikken. Deze blaar verdwijnt vanzelf binnen een week. Als de wrat aangestipt is, valt deze er vanzelf af. Als de wrat na 1 keer bevriezen niet weg is, kan de behandeling na 2 weken herhaald worden.

Heeft u nog vragen?
Als u na het lezen van deze voorbereiding toch nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan de doktersassistente of aan de huisarts.